Färs bourguignon

Serverar: 4 portioner

Burgundisk köttgryta - har inspirerat mig till den mustiga köttfärsgrytan.

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot (ca 150 g)
  • 1-2 stjälkar blekselleri
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk konc oxfond med rödvin (Bong)
  • 3 dl vatten
  • 2-3 msk syltlök
  • ½ tsk torkad timjan eller 5-6 färska timjankvistar
  • 1 skiva sidfläsk
  • 20 små champinjoner
  • 2 tsk kinesisk soja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl rödvin
  • Tillbehör
  • Kokt pasta, gärna gnocchi
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i en gryta.
    2. Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning till den blir grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 min.
    3. Strimla fläsket. Fräs fläsk och champinjoner. låt det koka med 10 min.
    4. Smaka av med lite soja, salt, peppar och rödvin mot slutet av kokningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    zonale 21 augusti 2008

    Mustgt god och lättlagad!!

    Smulpajen 23 augusti 2008

    En jättegod gryta som är snarlik i smaken som min egen Fransk köttgryta. Denna var snabb och enkel att laga. Jag tog en klick tomatpuré också för att få det lilla extra. Istället för sidfläsk tog jag 3 skivor bacon som fick fräsa med grönsakerna. Jag serverade pasta till, men ris funkar också bra, eller kanske till och med bättre. Full pott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben