Farmor Janssons frestelse

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Den passar både mitt i sommaren, när man behöver lite salt och till julbordet förstås.

Ingredienser

  • 1,5 kilo potatis
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 burkar ansjovisfiléer (à 125 g) + spad
  • 6 dl grädde eller gräddmjölk
  • 2-3 msk ströbröd
  • 3 msk smör
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor - enklast och snabbast med en matberedare. Skala löken och skiva den tunt. Bryn den i smör i stekpanna.
    2. Varva potatis, lök och ansjovis i ugnssäker form. Potatisen ska vara underst och överst.
    3. Häll över hälften av grädden/gräddmjölken och ansjovisspadet i formen. Strö över ströbröd och klicka över smör.
    4. Grädda i 200 °C i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
    5. Späd med resten av grädden vid kanten och grädda cirka 20-30 minuter till. Känn med gaffel så att gratängen är mjuk rätt igenom och täck eventuellt med folie mot slutet så att den inte blir bränd.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Farmoran 7 september 2008

    Mycket saftig och god om man använder mjölig potatis, som t.ex. King Edvard!

    EKC6150 28 december 2010

    Lagade till en jansson till julafton enligt det här receptet.Resultatet blev mycket lyckat. Tack för receptet Mvh Jocke

    vebon 3 januari 2011

    Lagade janssons frestelse till Ny-års supen,den blev verkeligen uppskattad. Mvh Vebon

    Kocken 12 april 2023

    Har alltid fast potatis och mindre gr'dde.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben