Den passar både mitt i sommaren, när man behöver lite salt och till julbordet förstås.
Ingredienser
1,5 kilo potatis
3 gula lökar
2 msk smör
2 burkar ansjovisfiléer (à 125 g) + spad
6 dl grädde eller gräddmjölk
2-3 msk ströbröd
3 msk smör
Instruktioner
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor - enklast och snabbast med en matberedare.
Skala löken och skiva den tunt. Bryn den i smör i stekpanna.
Varva potatis, lök och ansjovis i ugnssäker form. Potatisen ska vara underst och överst.
Häll över hälften av grädden/gräddmjölken och ansjovisspadet i formen. Strö över ströbröd och klicka över smör.
Grädda i 200 °C i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Späd med resten av grädden vid kanten och grädda cirka 20-30 minuter till. Känn med gaffel så att gratängen är mjuk rätt igenom och täck eventuellt med folie mot slutet så att den inte blir bränd.
Mycket saftig och god om man använder mjölig potatis, som t.ex. King Edvard!
Lagade till en jansson till julafton enligt det här receptet.Resultatet blev mycket lyckat. Tack för receptet Mvh Jocke
Lagade janssons frestelse till Ny-års supen,den blev verkeligen uppskattad. Mvh Vebon
Har alltid fast potatis och mindre gr'dde.