Jansson den godaste?

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Har funnits på vårt julbordet i många år...

Ingredienser

  • 10 medelstora råa skalade potatisar
  • 12 - 15 st ansjovisfiléer = 125 gr
  • 2 - 3 gula lökar
  • 2 msk margarin
  • All lake från ansjovisburken
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 200 - 220 grader. Smörj en ugnssäker form, gärna folieform.
    2. Strimla potatisen i tunna strimlor. Skala löken och hacka eller strimma tunna i strimlor.
    3. Lägg ett lager strimlad potatis i botten på formen. Lägg på löken och ansjovisfiléerna.
    4. Täck med ytterligare ett lager strimlad potatis Klicka på margarinet, salta och peppra.
    5. Låt stå i ugnen i 15 min. Häll över grädden och laken. Grädda ytterligare tills potatisen känns genomkokt. Täck med folie om den blir för mörk.
    6. Bra att frysa in. Ta fram den i god tid innan den ska serveras. Tinas i ugnen med mjölk på svag värme.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4-6

    Kommentarer (3)

    bocuracao 30 december 2008

    Denna Jansson blev inte så fet som den jag brukade göra förr. Ett STORT plus alltså! dessutom var smaken precis som den skulle vara för att förgylla julbordet! Bo

    anders_23033 3 januari 2009

    hej, jag såg i en kok bok att man kan steka potatis lite i en stekpanna innan man läger den i ungsformen, så det är ett litet tips för att få potatisen lite krispigare!:)

    aaannnaaa 24 december 2009

    Utan tvekan det godaste jansson jag någonsin ätit! Klockren femma får den av mig :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben