Farmors Bonnakringlor

Förr tog man vara på allt, t.o.m. fläskflottet efter man stekt fläsk till middag eller det fett som blev kvar i syltspadet efter man kokt sylta. Det här är ett sånt gammalt småländskt recept under devisen "man tager vad man haver".

Ingredienser

  • ½ liter mjölk, grädde eller filmjölk (eller blandning av dessa)
  • 2 kkp grovt mjöl, t.ex. grovt rågmjöl eller grahamsmjöl
  • ¾ kkp vitt fläskflott, eller smör + ½ tsk salt
  • 1½ msk hjorthornsalt
  • 1 kkp socker
  • Rågsikt tills det blir en deg
  • Instruktioner

    1. Rör ihop fett och socker och blanda sedan i övriga ingredienser till en lätthanterbar deg. 1 kkp (kaffekopp) = 1½ dl
    2. Rulla degen till tummetjocka längder som sedan formas till kransar (O).
    3. Grädda i medelvarm ugn (ca 180 grader) tills de ser klara ut (ca 15 minuter).
    4. Pensla med vatten och låt svalna. Dela dem och ät med smör emellan (som Bagels).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben