Farmors söndagsstek

Serverar: 6-8 portioner

Kalvstek är traditionell, gammaldags festmat som vi inte får glömma bort. Här får steken puttra länge i grytan så att det blir rikligt med mustig sky till gräddsåsen.

Ingredienser

  • 1½ kg kalvkött
  • 2 msk smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 3 dl vatten
  • ½ tärning köttbuljong
  • Sås
  • Steksky, ca 5 dl
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk vetemjöl
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Skrapa köttet med en kniv eller torka av det med hushållspapper.
    2. Bryn matfett i en stor stekgryta. Lägg i köttet och låt det få fin färg. Vänd med träskedar och bryn köttet väl runt om.
    3. Strö på salt och vitpeppar och häll vatten vid steken. Lägg i ½ buljongtärning. Stick ev in en köttermometer i mitten av steken. Låt sjuda under lock i 1½ timma. Tillsätt mer vatten om så behövs.
    4. Har du använt en köttermometer ska temperaturen var 75-80 grader. Ta upp steken och lägg den på en trancherbräda.
    5. Mät upp skyn till ca 5 dl. Vispa samman grädde och vetemjöl och häll redningen i skyn under omrörning. Låt allt koka under lock i 3 minuter.
    6. Smaka av såsen och sila den så att den blir riktigt slät och fin.
    7. Skär upp steken i ej för tunna skivor. Servera med gräddsåsen i en separat skål. Kokt potatis, kokta morötter och ärter samt pressgurka är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben