Favoritgratäng

Serverar: 4 portioner

En ganska lättlagad rätt, som brukar uppskattas av så väl ung som gammal.

Ingredienser

  • 500-600 g fläskfilé
  • ½ - 1 tsk salt
  • Nymald vitpeppar
  • 100 g bacon
  • 1 burk champinjoner i vatten, 200 g
  • 3 msk margarin
  • 2 ½ msk vetemjöl
  • 2 dl svampspad
  • Steksky
  • Ev. lite vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • Äkta soja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 äggula
  • 3/4 dl riven ost
  • 4 portioner potatismos
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i skivor och platta till dem lätt. Stek dem gyllene ca 3 minuter på var sida. Salta och peppra. Tag upp köttet, vispa ur pannan med lite vatten och spar skyn.
    2. Låt svampen rinna av, men spar spadet.
    3. Fräs svampen i ca. hälften av margarinet tills vätskan har kokat in.Tillsätt resten av margarinet och låt svampen fräsa ytterligare ca 5 - 10 minuter.
    4. Strö över mjölet och rör om. Späd med svampspad, steksky och eventuellt lite vatten. Låt stuvningen koka upp under omrörning. Späd med grädde och låt såsen koka ca 3 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av såsen med salt , peppar och äkta soja. Tag såsen från värmen och rör ned 1 äggula.
    5. Lägg köttet i en smord ungsfast form. Spritsa potatismos runt om. Häll såsen över köttet och strö över den rivna osten.
    6. Grattinera högt upp i 250 graders varm ugn om köttet är varmt. Om köttet är kallt 225 grader mitt i ugnen tills allt har fått fin färg och är genomvarmt.
    7. Klipp bacon i mindre bitar och fräs dem. Låt det rinna av på hushållspapper. Strö bacon runt kanten på den varma gratängen. Bjud en god grönsallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    annlouise48 9 oktober 2009

    detta låter gott och enkelt, ska göra det i kväll.

    cattis08 9 oktober 2009

    Låter verkligen gott, ska prova att göra den glutenfri i helgen.

    Ullajo 27 oktober 2009

    Favoritgratäng är rätta ordet. Jag "festade" till den med ett par matskedar portvin i stuvningen. Supergott!

    santafe1 5 januari 2010

    Det här var lättlagat och gott.Kommer absolut att göra det fler gånger.

    monicadanell 3 mars 2013

    Hej igår åt vi din super goda favortigratäng den kommer att finnas på mitt bord igen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben