Festfin chokladkaka

Serverar: 1 portioner

Ett recept från Allers, som jag tycker har många ljuvligheter på lager och användbara sådana dessutom. Idag städar jag och gör mig av med en massa utrivna blad som jag av någon anledning inte hunnit med att skriva in någonstans, och Matklubben är ett bra ställe att "göra av dem" på!

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1/2 dl kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 125 g osaltat smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • florsocker
  • Servering
  • lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 25 cm i diameter.
    2. Koka upp mjölken. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät. Tillsätt sist den varma mjölken och rör åter varsamt smeten slät.
    3. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Prova med sticka som ska vara torr då kakan är klar. Stjälp upp kakan att kallna under form eller bakduk.
    4. Lossa kakan och dela den i två bottnar som läggs med snittytorna upp.
    5. Fyllning: Smält matfettet och tillsätt mjölken. Koka upp och ta därefter blandningen från värmen. Rör ned vaniljsockret. Skeda fyllningen jämnt över bottnarna och lägg därefter samman dem, snittyta mot snittyta. Täck tårtan väl, gärna med plastfolie, och ställ kallt att dra över natten.
    6. Pudra litet florsocker över kakan vid servering. En klick vispad grädde smakar bra som tillbehör.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (1)

    Annemonica 5 juni 2010

    Mmmm

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben