Blanda samman mjölet med florsocker. Finfördela matfettet i det med hjälp av fingertopparna. Tillsätt kallt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.
Tag undan 1/4 av degen. Tryck ut resten i pajformens botten och runtom hela kanten. Riv mandelmassan grovt. Fördela den över bottnen. Strö över rivet citronskal.
Skala, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. Lägg klyftorna i pajskalet. Bred jordgubbs- eller hallonmarmelad över. Dela resten av degen i 7 bitar. Rulla ut längder och platta till dem lätt. Lägg remsorna som ett galler över äpplena. Lägg till sist en remsa runtom hela pajen. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills pajen har fin färg. Bjud vispgrädde, vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till.