Festlig fiskgratäng med skogschampinjoner och kräftstjärtar

Serverar: 4-6 portioner

Festlig gratäng som även fungerar som bjudmat. Välj din favoritfisk eller efter tillgång. Abborre och gös är bra alternativ.

Ingredienser

  • 600 g fiskfiléer, gärna abborre eller gös
  • Smör till formen
  • 200 g färsk svamp, t ex skogschampinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • 6 skivade salladslökar
  • 1 finhackad gul lök
  • ½ dl finhackad dill
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1½ msk Touch of taste fiskfond
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 200 g kräftstjärtar
  • Potatismos
  • 10 normalstora potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala, dela och koka potatisen. Häll av vattnet och pressa i en potatispress. Blanda ner smör, äggulor och kryddor. Blanda samman noga till ett slätt mos. Spritsa ut moset i en eldfast smord form utmed formens kant. Gör toppar eller spritsa.
    2. Ansa och dela svampen. Hetta upp lite smör i en rymlig kastrull. Häll i halva mängden svamp, lök samt dill.
    3. Vik samman fiskfiléerna och lägg ner dem i kastrullen. Tillsätt resterande mängd svamp och lök, häll på vin, vatten och fond och låt fisken koka i ett par minuter. Krydda.
    4. Ta upp fisken och grönsakerna och placera dem mitt i formen med moset. Koka samman fonden med lite grädde tills det är 2 dl kvar.
    5. Red såsen med potatismjöl och häll den över fisken. Toppa med kräftstjärtarna. Värm i ugnen tills allt är varmt och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben