Festlig hallontårta

Serverar: 8 portioner

Ingen drömfika är komplett utan en härlig och hög tårta!

Ingredienser

  • 4 st ägg, mellanstora
  • 2 ½ dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • Smörkräm
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 ½ msk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 400 g hallon, färska eller tinade frysta och avrunna
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Rosor, obesprutade eller hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt grädden och blanda försiktigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och rör ner det i äggblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet.
    3. Smöra en springform, 16 cm i diameter och 13 cm i höjd och bröa den med mjöl. Häll smeten i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Känn med en sticka för att se om den är färdig.
    4. Ta ut bottnen och låt den svalna i 10 minuter innan formen tas bort. Förvara bottnen i rumstemperatur under plast över natten, eller en stund i kylen för att den ska smula mindre när du skär i den.
    5. Rör ihop alla ingredienser till smörkrämen och rör den jämn.
    6. Skär bottnen i 4 delar med en vass kniv. Mosa hallonen. Lägg den översta delen av tårtbottnen på ett tårtfat och bred över ett lager smörkräm. Lägg på ett lager med hallon. Innan nästa tårtbottnen läggs på smöras denna med smörkräm.
    7. Lägg sedan på den med smörkrämen uppåt. Upprepa tills tårtan är färdig. Vispa grädden ganska fast och lägg den fluffigt över hela tårtan. Toppa tårtan med några obesprutade rosor eller hallon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben