Festlig hummergömma

Serverar: 6 portioner

Hummer är ett måste på nyårsafton, men tänk på att köpa hem den i god tid! Till den här rätten går det bra att använda fryst hummer.

Ingredienser

  • 2 humrar à 300 - 400 g
  • 1 - 2 tsk salt
  • 6 färdigköpta smördegsbouchéer
  • Hummerstuvning
  • 1 liten gul lök , finhackad
  • ½ dl morötter , fint tärnade
  • 2 msk fint tärnad rotselleri
  • 1 msk smör eller margarin
  • Skalen från humrarna
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 - 3 dl torrt , vitt vin
  • 3 msk hummerfond
  • 3 dl crème fraiche
  • Ev salt
  • 1/4 krm kajennpeppar
  • ½ knippa dill
  • Instruktioner

    1. Dela humrarna på längden och knäck klor och leder med en nötknäppare. Ta ut hummerköttet och skär det i små bitar. Spara hummerklorna till garneringen.
    2. Stuvning: Fräs de finhackade rotsakerna i matfettet någon minut, tillsätt hummerskalen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpurén, pudra över mjöl och blanda väl. Späd med vinet och fonden. Låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter. Sila stuvningen noga genom en finmaskig sil. Tillsätt crème fraiche och låt sjuda sakta i ca 10 minuter. Smaka av med salt och kajennpeppar. Låt koka tills stuvningen har tjocknat.
    3. Före serveringen: Lägg hummerköttet i såsen och låt det bli varmt. Klipp ner dillen. Fyll bouchéerna med hummerstuvningen, garnera med klorna (dela två av de största klorna på längden.)
    4. Genväg: Gör en redning på 50 g smör eller margarin och ca 1 msk vetemjöl. Späd med 1-2 dl grädde tills konsistensen är som en stuvning. Tillsätt 1½ msk hummerfond, färskpressad citronsaft samt lite kajenn- och vitpeppar. Salta ev försiktigt. Klipp ner dill. Smaka av. Blanda ner hummerköttet. Fyll bouchéerna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben