Festlig mördegstårta

Serverar: 8 portioner

En festlig mördegstårta med äpplen som serveras ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 100 g sötmandel
  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 4-5 syrliga äpplen
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Skålla, skala och mal sötmandeln.
    3. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och tryck ut ca 2/3 i en rund bakform så att det täcker botten och en bit upp på kanten. Formen bör mäta ca 21 cm i diameter och ha löstagbar kant.
    4. Ställ kallt att vila tillsammans med den överblivna degen i ca 30 minuter. Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Blanda med sockret och vaniljsockret. Fyll mördegsskalet med äpplena och blanda med socker och vaniljsocker. Kavla ut den sparade degen till ett lock som läggs ovanpå och täcker äppelfyllningen.
    5. Tryck till degen runt kanten så att locket sluter tätt mot botten. Nagga locket lätt med en gaffel.
    6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
    7. Njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben