Festlig pastasås på räkor

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

En god och festlig pastasås på räkor som är lätt att göra.

Ingredienser

  • Fond
  • 1 kg räkor med skal
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1 gul lök
  • Smör
  • Olja
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 tsk curry
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • Räksås
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk socker
  • 1 krm peppar
  • Räkfond
  • 1 krm curry
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk konjak eller brandy
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna och ställ in de färdigskalade räkorna i kylen. Smält smör och matolja och stek den hackade löken mjuk. Häll i ¾ delar av räkskalen i stekpannan tillsammans med curry, peppar och tomatpuré. Stek och rör om då och då i ca 5-7 minuter. Häll på vatten, vin och fiskbuljongtärningen och låt koka ihop utan lock i 15 minuter. Sila av vätskan från räkskalen i en skål.
    2. Räksåsen: Smält smöret och oljan i en stekpanna eller gryta. Hacka paprikan, löken och vitlöken fint. Stek paprikan och lökarna riktigt mjuk. Tillsätt vetemjöl, chilisås och socker. Rör om och låt det puttra ihop ett tag. Tillsätt räkfonden och övriga kryddor. Koka upp och låt det koka i minst 5 minuter.
    3. Tillsätt crème fraiche och låt det koka i ytterligare 10 minuter. När någon minut återstår, tillsätt konjaken eller brandyn. Därefter, ta fram räkorna och rör ner dem i såsen. Låt koka upp och koka högst 1,5 minuter. Ta därefter av pannan från plattan. Servera gärna med bandspagetti och riven parmesan till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben