Festliga chokladmuffins med maräng

Serverar: 9 portioner

Tid: 1 timme

Perfekt både för choklad och icke chokladälskare. Fluffiga och stora muffins som blir egna med grovhackade nötter. Marängen gör att det inte blir för mycket chokladsmak och gör dem naturligtvis väldigt vackra! :)

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 3/4 dl socker
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl olja
  • Väldigt grovt hackad mandel och hasselnötter efter behag
  • Italiensk maräng (topping)
  • 3/4 dl vatten
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk socker
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl.
    3. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 min med elvisp. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet och blanda i nötterna.
    4. Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Grädda 20-25 min i mitten av ugnen.
    5. Italiensk maräng (topping) Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°C (använd digital termometer).
    6. Vispa äggvitor, socker och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum.
    7. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
    8. Fördela marängen jämt över muffinsen med en sked eller slickepott då muffinsen har svalnat. Sätt ugnen på grillning och grädda muffinsen med marängen på i någon minut tills marängen fått färg. (Tänk på att marängen är mjuk även efter den varit i ugnen)
    9. Dekorera gärna med blommor för att få dem att se lite festligare ut :)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben