Fikonkaka med glasyr

Serverar: 10 portioner

En god och saftig kaka.

Ingredienser

  • 10 torkade fikon
  • 1 dl madeira
  • 150g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl råsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 citron
  • Glasyr
  • 25 g smör
  • 250 g kesella
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin
  • Instruktioner

    1. Fin hacka fikonen och lägg dem i en skål. Hetta upp vinet och häll över fikonen. Låt dra någon timme. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24cm i diameter.
    2. Vispa smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och rör ner i smeten. Tvätta citronen och riv skalet. Blanda fikonen med citronskalet och rör ner i smeten. Häll smeten i formen.
    3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. Känn med en sticka om kakan är genomgräddad. Låt kakan kallna.
    4. Gör glasyren. Smält smöret och låt det svalna. Tvätta apelsinen och riv skalet. Blanda ner skalet, kesella, vaniljsocker och florsocker i det smälta smöret. Ställ krämen i kylen.
    5. Bred krämen över den kalla kakan och förvara den i kylen. Garnera gärna med torkade fikon, apelsin, kumquat och annat gott.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben