Filé med smakrik sås

Serverar: 4 portioner

”Kreolskans gryta” har blivit en klassiker som alltid är lika uppskattad. Här fyller jag fläskfilén med kryddig chorizo och serverar till ”Kreolskans” smakrika sås. Klyftpotatis passar bra till.

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • Smör till stekning
  • Flingsalt
  • Nymald peppar
  • 100-150 g chorizo
  • Färska rosmarinkvistar
  • Sås
  • 1 paprika, röd
  • Smör till stekning
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ msk kalvfond
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 dl cornichoner
  • 1 dl syltlök
  • Instruktioner

    1. Ugn 200 °
    2. Putsa filén fri från senor och hinnor. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
    3. Skär djupa skåror i köttet med cirka 1 centimeters mellanrum. Skiva chorizon tunt. Lägg ett par chorizoskivor och en rosmarinkvist i varje skåra. Lägg köttet i en smord ugnsfast form.
    4. Stek köttet i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
    5. Sås: Strimla paprikan och fräs några minuter i smör.
    6. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädde, vatten, fond och rosmarin och koka upp. Blanda i oliver, cornichoner och syltlök i grytan. Koka på svag värme under lock cirka 5 minuter.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben