Filéspett med tzatziki

Serverar: 4 portioner

Grekiska grillspett smakar allra bäst om man har möjlighet att grilla dem på en riktig kolgrill.

Ingredienser

  • Spetten
  • 600 g kalvkött eller oxfilé
  • Färskpressad citronsaft från en citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • Svartpeppar
  • salt
  • 8 små lökar
  • 4 - 8 cocktailtomater
  • 1 grön paprika
  • Tzatziki
  • 1 liten gurka
  • 4 dl matlagningsyoughurt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skölj, torka och ansa köttet. Skär det i 3 cm stora tärningar. Pressa citronen. Blanda samman olja, citronsaft, oregano och krydda med svartpeppar och lite salt. Om du har ont om tid så uteslut marineringen. Pensla i så fall köttet med marinaden innan och under tiden som du grillar. Lägg annars köttet i en plastpåse och häll i marinaden.
    2. Skala gurkan, dela den på mitten och gröp ur kärnorna. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Salta lite och låt den rinna av i ett melittafilter eller silduk i ca 30 minuter.
    3. Förbered grönsakerna. Trä lagom stora bitar av lök, tomat, paprika och kött omväxlande på 4 metall- eller träspett. Lägg träspetten först i lite vatten så tar de inte eld under grillningen.
    4. Blanda den avrunna gurkan med youghurt, pressad vitlök, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Grilla spetten i ugnen eller på utegrillen. Servera såsen till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben