Fillocigarrer med fetaost (30 cigarrer)

Jättegod förrätt eller driktilltugg. Lite pilligt att göra

Ingredienser

  • 10 ark filodeg
  • 30 g smält smör
  • 200 g fetaost
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk färsk oregano
  • 3 msk färsk timjan
  • 2 ägg att penslas
  • Ev 4 msk sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Blanda fint mosad eller smulad fetaost, pressad vitlök och finhackade färska örter till fyllningen. Ställ åt sidan. Arbeta med två ark fillodeg i taget.
    2. Täck resten av degen med en fuktig och väl urkramad handduk (så att den spröda degen inte torkar och går sönder). Bred försiktigt ut ett av arken på arbetsbänken, pensla det med smält smör och täck varsamt med det andra degarket så att det blir två lager fillodeg på varandra.
    3. Skär med vass kniv det dubbla degsjoket i 3 delar på längden så att varje remsa blir ungefär 10 cm bred. Dela sedan varje sådan remsa i 2 delar rakt över så att du totalt får 5 rejäla degrutor.
    4. Lägg 1 msk fyllning längs kortsidan på varje degbit. Bred ut fyllningen lite men lämna någon centimeter på varje sida ofylld. Vik in 1 cm (den lämnade kanten) på vardera sidan av fyllningen.
    5. Rulla ihop det hela till en avlång cigarr (som en smal vårrulle ungefär). Klistra fogen med helt lite vatten. Använd fingret som pensel. Lägg efterhand fillocigarrerna på en plåt och täck med en handduk så att de inte torkar innan de ska gräddas.
    6. Gör likadant med resten av degarken. Pensla till sist cigarrerna generöst med uppvispat ägg. Strö gärna över lite sesamfrön. Grädde dem i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben