Fin äppelefterrätt

Kakan är allra godast ljum med iskall vispad grädde eller vaniljsås!

Ingredienser

  • Kakan
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning och garnering
  • 4-5 medelstora äpplen
  • Toscaglasyr
  • 100 g sötmandel skållad och flagad
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • Instruktioner

    1. Ugn 250 grader.
    2. Smörj en ugnsfast form 20 x 30 cm eller anpassa storleken efter det ugnsfasta fat som efterrätten ska serveras på.
    3. Vispa ägg och socker poröst. Rör i mjölet väl blandat med bakpulvret. Tillsätt vatten.
    4. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan i omkring 5 minuter.
    5. Toscaglasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat något.
    6. Lägg den gräddade kakan på fatet. Skär de skalade och urkärnade äpplena i skivor 2-3 cm tjocka. Lägg skivorna i rader något över varandra. Bred toscaglasyren över äpplena.
    7. Grädda i 200 i omkring 20 minuter eller tills glasyren fått ljusbrun färg.
    8. Kakan är allra godast ljummen med iskall vispad grädde eller vanilssås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben