Fin äppelkaka

Serverar: 8 portioner

Populär variant av äppelkaka. Det är inget bakpulver i smeten, äggen gör kakan porös. Du kan byta ut äpplena mot päron, persikor eller aprikoser! Gult passar till påsk!

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 3 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 citron, rivet skal och saft
  • 1 bit kanelstång
  • 2-3 äpplen, ca 500 g
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Förbered fyllningen. Koka upp vatten, socker, citronskal och saft samt kanelstången.
    2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka dem knappt mjuka i lagen. Låt kallna och sila ifrån lagen.
    3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, det rivna citronskalet och mjölet. Häll hälften av smeten i en smord, rund kakform med löstagbar kant. Fördela väl avrunna äppelklyftor över smeten och häll över den resterande smeten.
    4. Grädda kakan i botten av ugnen i 175 grader ca 1 tim. Låt kakan svalna i formen innan den lossas försiktigt. Pudra florsocker över vid servering. Vispad grädde är gott till.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    "Ett äpple om dagen.."
    "Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med e...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben