Populär variant av äppelkaka. Det är inget bakpulver i smeten, äggen gör kakan porös. Du kan byta ut äpplena mot päron, persikor eller aprikoser! Gult passar till påsk!
Ingredienser
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
1/2 citron, rivet skal
3 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 citron, rivet skal och saft
1 bit kanelstång
2-3 äpplen, ca 500 g
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Förbered fyllningen. Koka upp vatten, socker, citronskal och saft samt kanelstången.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka dem knappt mjuka i lagen. Låt kallna och sila ifrån lagen.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, det rivna citronskalet och mjölet. Häll hälften av smeten i en smord, rund kakform med löstagbar kant. Fördela väl avrunna äppelklyftor över smeten och häll över den resterande smeten.
- Grädda kakan i botten av ugnen i 175 grader ca 1 tim. Låt kakan svalna i formen innan den lossas försiktigt. Pudra florsocker över vid servering. Vispad grädde är gott till.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
"Ett äpple om dagen.."
"Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med e...