Finsk kålrotslåda

Serverar: 6 portioner

Denna rätt har vi alltid på vårt julbord. Sen kan man ju äta den som vardagsmat tillsammans med köttbullar.

Ingredienser

  • 2 stora kålrötter
  • drygt 1 matsked salt
  • ½ liter vatten eller skinkspad
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • ( 2 - 3 matskedar sirap)
  • ½ tsk vitpeppar
  • 2 ägg
  • Instruktioner

    1. Tärna kålrötterna och koka dem mjuka. Mosa dem till en puré. Tillsätt kokspad så att den får en lös konsistens. Låt ströbrödet ligga en stund i grädden eller mjölken och blanda den i purén. Riv löken och bryn den ljust brun i smör eller ister. Låt den kallna och blanda den i den kallnade purén. Slutligen tillsätts kryddorna och äggen.
    2. Häll alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö över ströbröd och grädda i medelvarm ugn, 200 - 225 grader, i cirka 1 timme.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lisacattis 17 december 2009

    Älskar kålrotslådan. Underbar till julskinkan :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben