Finska traditionella smörbullar

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Jag har fritt översatt från en finsk recept på goda traditionella smörbullar. De är värda att inte glömmas bort.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 850-900 g vetemjöl special eller Manitoba Cream /I Finland halvgrovt vetemjöl
  • 150 g smör, smält
  • Till blandningen för överdelar
  • 200 g smör
  • 1 3/4 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
  • Ägg eller smält smör för pensling
  • Instruktioner

    1. Smält jästen till handvarmt mjölk. Tillsätt salt, socker och kardemumma. I början kan man vispa mjölet i och sedan resterande mjöl i degen för hand. Sist tillsätts den smälta smöret. Knåda väl.
    2. Låt degen jäsa upp i ca en halvtimme.
    3. Baka 2/3 av degen till små runda bullar, totalt 16 st. Bullar stiger under tiden du gör degen, som läggs överst.
    4. Överdelen: Rör i smör och mjöl i den 1/3 av degen som sparades. Kavla ut den till 48x48 cm i fyrkant och dela den i 16 bitar. Linda fyrkanterna över dem runda bullarna med sömnen nedåt. Pensla bullarna med ägg eller smör.
    5. Grädda i 200° i ca 15 minuter, i varmluftsugnen 180°.
    6. Penslade hälften av bullarna med smör och resten med ägget. Smorda av ägg såg ut som traditionella smörbullar. Dom som arbetar på ett bageri säger att det penslas med ägg. Jag bakar nästa gång mindre bullar. Dessa blev ganska stora.

    Liknande recept

    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben