Smörbulle

Serverar: 2 portioner

Härligt stora brödbullar som passar att frysa in.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 1 dl flytande fett
  • 5 dl mjölk eller motsvarande laktosfritt alternativ
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl socker
  • 1 ½ krm salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 14-15 dl glutenfri mjölmix
  • 50 g mjukt smör
  • 2 msk socker
  • 1 uppvispat ägg
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen med det värmda degspadet (37°) och blanda med Fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
    2. Tillsätt socker, salt och kardemumma samt ungefär 10 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.
    3. Slå ihop degen efter jäsningen och arbeta in mer mjölmix i omgångar. Det gör ingenting om det blir lite mjölmix över, huvudsaken är att du kan hantera degen på bordet.
    4. Dela degen och forma två runda bullar. Lägg bullarna på plåt och platta till dem med handen så att de blir ca 23 cm i diameter.
    5. Gör fördjupningar i bullarna med ett slevskaft och klicka i smörblandningen. Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter och pensla sedan med ägget. Grädda till lagom färg i 20-25 minuter på andra falsen nerifrån. Låt brödet kallna under bakduk och frys in det som inte går åt direkt.
    6. Ugn: 200°

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben