Smörbullar

Serverar: 36 portioner

Ska det vara smör så ska det. Mumma så gott.

Ingredienser

  • Ca 10-11 dl vetemjöl
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 175 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk, 37º
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • Pensling och dekoration
  • 1 ägg, uppvispat
  • 50 g mandelspån
  • Instruktioner

    1. Ugn 250 grader.
    2. Lägg vetemjölet i beredningsskålen till matberedaren, med plastkniven monterad. Smula ner jästen, tillsätt salt, socker och smör och finfördela det. Tillsätt ägg och mjölk under gång. Bearbeta degen 2 minuter. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla ut varje del till en rulle. Dela dem i 18 bitar som rullas till runda bollar. Lägg dem i folieformar ställda på en plåt. Låt bullarna jäsa 20 minuter.
    4. Blanda fyllningen och tryck med ett finger ett djupt hål mitt i bullarna. Lägg en dryg tesked fyllning i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ytterligare ca 20 minuter.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kalleankasmormor 21 juli 2009

    Ruskigt goda bullar, som jag gjort många gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben