Danska smörbullar

Serverar: 30 portioner

Tid: 1 timme

Jättegoda bullar.

Ingredienser

  • 75 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 3 dl vaniljkräm från pulver
  • Smörkräm
  • 150 g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 2 tsk vanillinsocker
  • Flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke.
    2. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma 37*. Lös upp jästen i lite av degspadet.
    3. Slå på resten av degspadet samt de övriga ingredienserna och arbeta degen ganska löst. Jäs under duk, ca 30 minuter.
    4. Gör vanilj- och smörkrämen.
    5. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
    6. Kavla ut den ena biten och lägg i smord långpanna.
    7. Bred på vaniljkrämen.
    8. Kavla ut den andra biten och bred på smörkrämen. Rulla den som en rulltårta och skär i bitar. Ställ bitarna på degkakan och lägg över en bakduk. Låt jäsa i ca 20 minuter.
    9. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel. Grädda på nedersta falsen i 225* ca 10-15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    phillerille 12 februari 2011

    sjukt enkelt och galet gott, ungarna står och väntar på att de ska bli klara. första plåten är i magen innan den andra är klar. Jag har lite kardemumma i smeten.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben