Fiskdolmar med thaismak

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Djupfrysta fiskblock är ju bara sååååå... tråkiga. Klart man måste komma på något som retar smaklökarna!!

Ingredienser

  • 1 savoykålshuvud
  • 400 g torsk (djupfryst 'block')
  • 2-3 stora champinjoner eller annan svamp
  • 1-2 salladslökar
  • ½ röd chili (utan kärnor)
  • ½ lime, rivet skal & saft
  • 1 tsk riven, färsk ingefära
  • 2-3 msk räkpasta
  • 1 msk fish sauce
  • 1 ägg
  • 2 msk grädde
  • ½ dl vatten
  • ½ dl torrt, vitt vin
  • 1 msk hummerfond
  • 1 tsk limesaft
  • 2-3 msk flytande honung
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ljus redning (Maizena)
  • Ev japansk soya
  • Instruktioner

    1. Skär ut 'mittstocken' ur kålhuvudet och koka bladen mjuka i lättsaltat vatten. Plocka av färdigkokta blad efter hand - låt rinna av och svalna. Ansa bladen = 'tunna av' de grova mittstjälkarna.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär fisk, svamp, salladslök och chili i mindre bitar. Lägg i matberedare tillsammans med rivet limeskal och -saft, ingefära, räkpasta, fish sauce, ägg och grädde. Kör till en jämn smet.
    3. Lägg drygt 1 msk fiskröra på varje savoykålsblad. Rulla ihop och lägg i ugnsfast form. Häll över vatten och vin samt täck formen med folie. Sätt in i ugn 10-12 minuter.
    4. Ta av folien, vänd 'dolmarna' och låt grädda ytterligare 10 minuter – vänd efter halva tiden.Ta ut dolmarna ur ugnen och låt skyn rinna av.
    5. Sila ner skyn i en gryta och koka ihop till hälften. Smaksätt med hummerfond, limesaft, honung, salt och peppar. Red av såsen och smaksätt ytterligare till 'sött' eller 'surt' och eventuellt 'färgat'.
    6. Servera med ris eller pressad potatis och en enkel sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben