Fiskgratäng med sparris och räkor

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En ljuvlig fiskgratäng som är praktisk att bjuda på . Gör gratängen i förväg och gratinera strax innan det är dax att servera .

Ingredienser

  • 600 g spättfiléer
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 40 g röd stenbitsrom
  • 1 ½ dl torrt vitt vin
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ fiskbuljongtärning
  • Gratängsås
  • 2 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl sky från fiskkoket
  • 1 dl sparrisspad
  • 1 dl grädde
  • 1 ägggula
  • Salt
  • Peppar
  • Gratinering
  • 1 burk grön sparris
  • 250 g räkor med skal
  • Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 25 g smör
  • ½ dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skala och skär potatisen i mindre bitar koka den mjuk i lättsaltatvatten.Häll av vattnet och ånga av potatisen . Pressa potatisen och rör ner äggulor , smör och grädden, smaka av med salt och peppar . Spritsa moset runt kanten på ett eldfast serveringsfat. Skölj och torka av fisken . Krydda med salt och peppar , lägg en klick stenbitsrom på varje filé .Rulla samman och lägg dem med skarven nedåt ien vid panna. Koka upp vin , vatten och fiskbuljongtärning . Häll det runt fiskrullarna låt koka mycket sakta i 6-8 minuter . Ta upp med en hållslev och låt dem rinna av . Lägg dem på serveringsfatet .
    2. Smält smöret till såsen och rör ner mjölet , späd med silad sky , sparrisspad och grädde. Låt såsen koka ca 3 minuter , ta av kastrullen från värmen och rör ner äggulan . Smaka av med salt och peppar . Fördela avrunnen sparris och skalade räkor över fisken. Häll såsen över det hela , gratinera mitt i ungnen 10-15 minuter i 225º.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    fahannan 2 oktober 2008

    Nästan exakt samma supergoda, superenkla fiskgratäng som min mamma bjöd på när jag var liten. Endast kokningen av fisken är lite enklare: 500 gr spättafile lite vatten eller vitt vin salt Lägg i ugnsfast form, koka ca 10 minuter i ugnen tills fisken är klar. Gör såsen. Lägg potatismoset runt kanten av formen, häll såsen över fisken, lägg riven ost på såsen och gratinera 20 min i 225 grader mitt i ugnen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben