En ljuvlig fiskgratäng som är praktisk att bjuda på . Gör gratängen i förväg och gratinera strax innan det är dax att servera .
Ingredienser
600 g spättfiléer
½ tsk salt
1 krm peppar
40 g röd stenbitsrom
1 ½ dl torrt vitt vin
1 ½ dl vatten
½ fiskbuljongtärning
Gratängsås
2 msk smör
3 msk mjöl
2 dl sky från fiskkoket
1 dl sparrisspad
1 dl grädde
1 ägggula
Salt
Peppar
Gratinering
1 burk grön sparris
250 g räkor med skal
Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 äggulor
25 g smör
½ dl grädde
Salt
Peppar
Nästan exakt samma supergoda, superenkla fiskgratäng som min mamma bjöd på när jag var liten. Endast kokningen av fisken är lite enklare: 500 gr spättafile lite vatten eller vitt vin salt Lägg i ugnsfast form, koka ca 10 minuter i ugnen tills fisken är klar. Gör såsen. Lägg potatismoset runt kanten av formen, häll såsen över fisken, lägg riven ost på såsen och gratinera 20 min i 225 grader mitt i ugnen.