Fisksås

Serverar: 4 portioner

Tid: 15 minuter

Såser är a och o. Denna fisksås är trots sin enkelhet så underbart god att det nästan krävs sked för att få i sig minsta lilla gnutta. Överkurs finns i slutet av receptet för de som önskar.

Ingredienser

  • 1/1 gul lök alt två scharlottenlökar
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ca 2,5 dl vatten
  • färsk dill(frusen går bra och i värsta fall även torkad)
  • ca 1/1 dl torrt vitt vin(vitt matlagningsvin går utmärkt)
  • 2 dl creme fraiche
  • peppar
  • Instruktioner

    Finhacka löken och fräs den lätt i en traktörpanna. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Självklart får det bra med flytande fiskfond men jag har aldrig det hemma ;) Låt detta koka ihop ett par minuter. Tillsätt sedan vinet, dillen och krämpan(egen döpning) och låt det puttra lite. Smaka av och peppra på om det behövs. Salt brukar inte behövas. Vill man kan man ta i en tsk dijonsenap. Servera till någon god fisk. Överkurs: Gör rullader av plattfiskfileér, typ spätta. Krydda dem innan rullning och fäst ihop med tandpetare. Ställ dessa i den färdiga såsen, eller lägg om det inte täcker och låt dem sjuda med några minuter. Det brukar gå fort.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Heisjo 16 februari 2009

    Jättegod till panerad fisk. Behövs lite redning annars blir den väldigt simmig tycker jag.

    OvanligtVanligQ 30 april 2009

    Väldigt god..och den tjocknar om den får koka ihop lite och sen stå ett tag

    Neta52 26 januari 2011

    Jag tog fram fryst rödspätta och lade i kylskåpet i morse, men den hade inte tinat riktigt när jag kom hem. Det gick dock att krydda och rulla ihop den, så efter att ha gjort det, kokade jag den lite försiktigt i en kastrull med vatten samtidigt som jag gjorde såsen. När både fisk ochg sås var så gott som klar, lade jag i fisken i såsen en kort stund. Det var jättegott och även maken, som så smått börjar tröttna på alla nya recept jag provar - (varför kan man inte få hederlig husmanskost längere?) var positiv. Det gick fort att göra och smakade jättebra!

    Birgitta-7 15 januari 2012

    Stort Tack för ett fantastiskt recept. Mycket gott. Nu är jag så mätt, så mätt. Tror att risken, för den där extraportionen, är ganska stor..... Men vad gör väl det, när man äter detta goda på en söndag?

    Relaterade Artiklar

    Kycklingfilé med cashewnötter
    Kycklingfilén lagas i en wok och har en läcker smak av ingefära, ch...

    Japanska matord
    Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...

    Woka
    Kineserna sägerb chow och amerikanderna stir fry. Andra svänger sig...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben