Fisksoppa

Serverar: 4 portioner

Tar en liten tid att tillaga, men är väl värt mödan!

Ingredienser

  • 600- 700 gram filé av torsk
  • 2 hackade gula lökar
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkål (350g) i strimlor
  • 1 morot i tunna stavar
  • 5 råa potatisar i små kuber
  • Basilika eller färsk timjan
  • 1,2 l vatten + 3 fiskbuljongtärningar
  • 1 tsk timjan
  • 1 burk hela tomater
  • Salt
  • Vit- eller svartpeppar
  • 1 kuvert (1/2 g) saffran
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 400 g räkor
  • Saft av 1/2 apelsin
  • Instruktioner

    1. Förbered alla grönsaker
    2. Fräs lök + vitlök i olja i en stor gryta/ kastrull Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis
    3. Häll i vatten, smulaner buljong + timjan
    4. Klipp tomaterna i bitar med kökssax direkt ner i grytan
    5. Salta och peppra försiktigt
    6. Koka upp och låt soppan koka i 30 min under lock
    7. Lägg i saffran + vin när halva koktiden gått
    8. Rensa räkorna, skär fiskfiléerna i stora bitar
    9. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 minuter
    10. Lägg i räkorna
    11. Smaka av soppan med pressad apelsin (lite i taget) och mer kryddor om det behövs
    12. Strö över hackad basilika eller persilja, gärna färsk timjan och servera med vitlöksbröd och aioli!

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24
    5
    30 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Koka soppa på en spik
    Nja, riktigt så enkelt är det inte, men kan man grunden hur man gör...

    Det goda köket
    Denna veckan är det åter dags för Det goda köket-mässan i Älvsjö i...

    Jörgens fisksoppa
    I vår monter på Det Goda Köket på Älvsjömässan gör Jörgen succé med de...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben