Fläder- och limesorbet med jordgubbssoppa

Serverar: 4 portioner

En ljuvligt fläderdoftande sorbet, som blir bäst om den görs i glassmaskin.

Ingredienser

  • Fläder- och limesorbet
  • 5 fläderblommor
  • 4 dl vatten
  • 1½ dl socker
  • Finrivet skal av 1 lime
  • 1 dl färskpressad limesaft (ca 2 frukter)
  • Jordgubbssoppa
  • 1 l jordgubbar (500 g)
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Sorbet: Koka upp blommor, vatten och socker. Låt sjuda utan lock 5-10 minuter. Låt kallna. Blanda limeskal och -saft med den silade sockerlagen.
    2. Kör i glassmaskin tills massan är fryst, ca 20 minuter. Ställ in i frysen en stund och gör sedan kulor. Om den står länge i frysen blir den hård och måste tempereras innan du gör kulor. Om du inte använder glassmaskin måste du komma ihåg att röra om sorbeten många gånger under infrysningen, annars blir den isig och kompakt och inte luftig och smidig som den ska vara.
    3. Jordgubbssoppa: Skölj och rensa jordgubbarna. Koka socker och vatten till en simmig lag ca 5 minuter. Låt kallna. Kör jordgubbarna i matberedare och späd med den kalla lagen. Smaka av med mer socker om det behövs eller späd med vatten om soppan är för tjock.
    4. Häll upp soppan i tallrikar och lägg i sorbetkulor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben