Fläder- och passionstårta

Serverar: 10 portioner

Fräsch och krämig sommartårta med frisk smak av fläder och passionsfrukt passar perfekt på festen. Från en Allers-bilaga.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 250 g mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • 4 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • Garnering
  • 2 passionsfrukter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Klä botten i en rund bakform med bakpapper. Formen bör ha löstagbar kant, som smörjs och mjölas med vetemjöl eller potatismjöl.
    2. Riv mandelmassan. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Vänd ned skummet i mandelmassan, litet i taget, till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda kakan till svagt gyllenbrun färg i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt botten kallna i formen innan den lossas.
    3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Mät upp äggulor, socker, grädde och fläderblomssaft i en kastrull. Rör om och sjud upp under omrörning tills blandningen tjocknat något. Ta genast kastrullen från värmen, krämen får absolut inte koka.
    4. Låt gelatinbladen droppa av och lägg ned dem i den varma äggkrämen. Kyl krämen i kallt vattenbad under sporadisk omrörning tills den svalnat och börjar stelna. Vänd då ned yoghurten.
    5. Diska ur bakformen och lägg sedan ned kakbotten i formen igen. Bred över fyllningen i ett jämnt lager. Ställ tårtan kylskåpskallt minst ett par timmar för att stelna.
    6. Vid servering: Lossa tårtan från formen. Halvera passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet. Fördela det jämnt över tårtan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben