Annorlunda smaksättning och större sats än de recept jag sett tidigare.
Ingredienser
40 stora fläderblomsklasar
4 citroner
1 kanelstång
4 l vatten
2 kg socker
100 g vinsyra
Instruktioner
Skölj blommorna och avlägsna stjälkarna som annars kan ge en besk bismak. Skrubba citronerna noga och skiva dem. Dela kanelstången på längden och sedan i mindre bitar.
Varva blomklasar, citronskivor och kanel i en stor gryta eller bunke. Koka upp vattnet och tillsätt sockret. Rör tills sockret har smält.
Lös upp vinsyran i lite av sockerlagen och tillsätt den. Häll lagen het över blomklasar och citronskivor. Täck över och ställ svalt, gärna i kylskåp. Låt stå i 5 dygn.
Sila saften genom en silduk. Låt inga blommor komma med för då kan saften jäsa! Fyll på väl rengjorda flaskor eller frys in saften i stället.
Tillsätt natriumbensoat enligt anvisningar på förpackningen om saften inte ska frysas.