Fläskfilé med rödvinssås och ugnsbakad potatis

Serverar: 4 portioner

En ultimat söndagsmiddag. Mört och ljusrosa kött serveras med en smakrik skysås, ugnsbakad potatis och en fräsch sallad.

Ingredienser

  • Ugnsbakad potatis
  • 800 g potatis
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Färsk timjan
  • Fläskfilé
  • 600 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Rödvinssky
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl sky från pannan
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk maizena
  • Sallad
  • 100 g rucolasallad
  • 50 g ärtgroddar
  • 3 gulbetor
  • ½ rödlök
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj rucola och ärtgroddar, låt rinna av väl. Skala och dela gulbetorna i tunna stavar. Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda allt och ställ i kylen.
    2. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i en ugnsfast form och blanda med flingsalt, peppar, olja och timjan. Ugnsstek cirka 30 minuter.
    3. Ansa fläskfilén. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smöret. Häll 2 dl vatten i pannan och låt köttet sjuda i vätskan cirka 7 minuter. Prova gärna med en köttermometer, köttet är mört vid 65 grader. Lyft upp köttet, sila av skyn och spara den.
    4. Torka ur stekpannan, häll i sockret och låt det smälta. Tillsätt vinäger, rödvin, sky och kalvfond. Låt skysåsen stå och puttra 10-15 minuter. Blanda majsena med 2 msk kallt vatten och rör ner det i såsen. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
    5. Servera fläskfilén med potatisen, skysåsen och salladen. Stekta champinjoner är även gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben