Fläskfilégratäng med banan och parmesanost

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Ett läcker recept tycker jag. Enkelt att göra och lika uppskattat bland gästerna, även om det är tredje gången dom får det.

Ingredienser

  • Fläskfilé med parmesangratinerade bananer
  • Till 4 portioner behövs
  • ca 500 g fläskfilé
  • 1 msk margarin
  • salt & peppar
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 2-3 dl grädde, alternativt 2dl grädde och lite mjölk
  • 2-3 msk mango chutney
  • 3 bananer
  • 150 g parmesanost
  • Instruktioner

    1. Starta helst med att förbereda allt som ska hackas eller rivas. Tex hacka paprikorna i små fyrakanter och riv osten på "fint" rivjärn. Då flyter allt på på ett bra sätt.
    2. Fläskfilén skärs i 1½-2cm tjocka skrivor. Salta och peppra och fördela sedan ut currypastan på ena sidan av av filébitarna. Medan man steker ena sidan lite lätt (så att man får en fin stekyta), passar man på att salta och peppra lite även på denna andra sidan. Dock ingen currypasta! När man fått fin stekyta på båda sidorna på fläskfilébitarna, lägger man över dem i en ugnsfast form.
    3. Nu är det dags att steka paprikorna. Stek så att de mjuknar, med så att de inte får något bränt färg. Gärna på medelhög värme. Häll sedan i grädden och låt puttra lite innan mango chutneyn tillsätts. Rör om då och då tills konsistensen känns bra. Här är det lite fritt om man vill tillsätta andra kryddor eller piffa upp "såsen" med lite vitt vin.
    4. När man anser att såsen är klar - kanske 7-10 minuter senare, så häller man röran över fläskfiléerna.
    5. Skär bananerna (rakt eller snett, beroende på tycke och smak) och fördela dessa över fläskfiléerna. (Ju mer banan, desto godare tycker jag, så snåla inte).
    6. När man är nöjd, så strör man över parmesanosten och gratinerar en kort stund (10-15 minuter) i ugnen - 250 grader brukar vara bra. Håll bara koll så att osten inte blir för mörk... parmesan smälter ju inte som andra ostar.
    7. Passar perfekt med ris och en god grönsallad till. Samt ett gott rött vin från kanske Italien eller Frankrike. Lite efter tycke och smak.
    8. Servera med ris, couscous eller pasta och en sallad
    9. Enkelt att variera genom att tex använda kycklingfilé istället för fläskfilé... Alla varianter jag testat har blivit uppskattade. Dessutom kan man ju krydda såsen på olika sätt... men örtkryddor, men olika mängs salt/peppar, mango chutney, vin etc...

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben