Fläskfilégryta med paprikakorv och apelsin
En god gryta med lite spännande smakblandning som fläskfilé, korv, soja, apelsiner och persilja.
Ingredienser
Ca 500 g fläskfilé
2-3 paprikakorvar (t ex kielbaska, mild ölkorv eller prinskorv)
2 gula lökar
1/2 tsk rosmarin
1 1/2 dl grönsaksbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
2 tsk maizena (majsstärkelse)
3-4 apelsiner
2 msk japansk soja
1 msk honung
2 msk klippt bladpersilja
Smör eller margarin till stekning
Salt
Nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Putsa fläskfilén och skär den i 1–2 cm tjocka skivor. Skär korven i bitar. Skala och skär löken i klyftor.
- Krydda köttet med rosmarin, salt och peppar. Bryn det i omgångar i 1–2 msk matfett i en stekpanna. Ta upp köttet och lägg det i en gryta. Stek korv och lök i matfettet som är kvar i pannan. Flytta över allt till grytan.
- Vispa samman buljong och majsstärkelse. Häll blandningen plus 1 dl färskpressad apelsinjuice i stekpannan under omrörning.
- Smaksätt med soja och honung. Låt skyn koka ihop. Smaka av.
- Häll skyn över köttet i grytan. Lägg på lock och låt sjuda 5–10 minuter.
- Skär hinnfria klyftor av 2 apelsiner och lägg i grytan. Strö över bladpersilja. Servera gärna med färdigköpta potatiskroketter, t ex vitlöks-, och sockerärter eller haricots verts.
Liknande recept
Kommentarer (0)