Fläsklägg med hemlagat rotmos

Serverar: 4 portioner

En av mina favorit rätter när jag bodde hemma. En klick senap på tallriken och lyckan är fullständig.

Ingredienser

  • Färsk fläsklägg, ca 1 kg eller rimmad fläsklägg
  • ca 2 1/2 liter vatten
  • 1 tsk salt per l vatten
  • 1 morot, i bitar
  • 1 purjolök, i bitar
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • Rotmos
  • 6 stora potatisar, i bitar
  • 1 kg kålrötter, i bitar
  • 200 g morötter, i bitar
  • 1 smörklick
  • 2 tsk salt
  • Vitpeppar
  • Tillbehör
  • Senap
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och tillsätt salt (inge salt om du använder rimmad lägg. Lägg i köttet och koka upp. Tillsätt morot, lök och kryddor. Koka på svag värme tills köttet känns mört, ca 1 1/2 tim. Prova med en sticka. Ta upp grönsakerna.
    2. Lägg kålrot, och morötter i en gryta och häll på vatten tills det knappt täcker. Koka upp, salta och koka ca 30 min. Lägg i potatisen efter 15 min Häll av spadet och spar till spädning. Mosa rotsakerna och en klick smör med potatisstöt. Späd med spadet till lagom konsistens. Smaksätt eventuellt med salt och peppar. Skär läggen i skivor och servera med rotmosen och senap.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Isis28 16 oktober 2011

    Kunde skriva mycket men det var den GODASTE rotmos jag har ätit. Tack =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben