Förbryllad Hjort (Flummoxed Venison)

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 dag 2 timmar

Jag gillar namnet på den här rätten, lagade den ett par gånger i Dublin när jag bodde där och det var alltid en hitt med gästerna, kanske eftersom det är ett klassiskt irländsk recept och mina gäster var i regel Irländare.

Ingredienser

  • 1 kg hjort eller rådjur, rensat och delat i cm-stora bitar
  • ½ liter mjöd eller rödvin
  • ½ liter Guinness
  • 2 lökar
  • 2 medelstora morötter
  • 4 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 1 msk potatis eller majsmjöl
  • 2 lagerblad
  • en liten buckett av örter tex mirjam, timjan persilja eller andra färska örter som håller kokning
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop hjortbitarna och marinera i mjödet eller vinet med lagerblad och örtbuketten över natten i kylen.
    2. Nästa dag lyft ur köttet och behåll marinaden. Blanda köttbitarna med mjölet och stek dom några bitar i taget i smör i en tjockbottnad gryta tills dom fått färg.
    3. Häll sedan marinaden över köttet och lägg till hackad lök och morötterna som är delade i bitar i samma storlek som köttet.
    4. Lyft ur örtbuketten och låt allt sjuda tills köttet nästan faller isär. det tar lite olika tid beroende på hur välhängt köttet är men jag brukar räkna med ca 1½ - 2 timmar.
    5. Till sists blanda Guinness med majsmjölet och häll allt i grytan och låt allt koka upp, smaka av med salt och peppar efter smak och tycke. Servera varmt med färsk-potatis med lite dill och smör.
    6. Jag har funderat att pröva med välhängt älggkött men eftersom jag inte bor i Sverige kan det vara svårt att få tag i.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben