Förbryllad Hjort (Flummoxed Venison)
Jag gillar namnet på den här rätten, lagade den ett par gånger i Dublin när jag bodde där och det var alltid en hitt med gästerna, kanske eftersom det är ett klassiskt irländsk recept och mina gäster var i regel Irländare.
Ingredienser
1 kg hjort eller rådjur, rensat och delat i cm-stora bitar
½ liter mjöd eller rödvin
½ liter Guinness
2 lökar
2 medelstora morötter
4 msk mjöl
2 msk smör
1 msk potatis eller majsmjöl
2 lagerblad
en liten buckett av örter tex mirjam, timjan persilja eller andra färska örter som håller kokning
Salt
Peppar
Instruktioner
- Blanda ihop hjortbitarna och marinera i mjödet eller vinet med lagerblad och örtbuketten över natten i kylen.
- Nästa dag lyft ur köttet och behåll marinaden.
Blanda köttbitarna med mjölet och stek dom några bitar i taget i smör i en tjockbottnad gryta tills dom fått färg.
- Häll sedan marinaden över köttet och lägg till hackad lök och morötterna som är delade i bitar i samma storlek som köttet.
- Lyft ur örtbuketten och låt allt sjuda tills köttet nästan faller isär. det tar lite olika tid beroende på hur välhängt köttet är men jag brukar räkna med ca 1½ - 2 timmar.
- Till sists blanda Guinness med majsmjölet och häll allt i grytan och låt allt koka upp, smaka av med salt och peppar efter smak och tycke. Servera varmt med färsk-potatis med lite dill och smör.
- Jag har funderat att pröva med välhängt älggkött men eftersom jag inte bor i Sverige kan det vara svårt att få tag i.
Liknande recept
Kommentarer (0)