Foliestekt nötbringa med ugnsbakad potatis
Bringa brukar oftast kokas till pepparrotskött, soppor och buljong, men den kan även kryddas och stekas i ugn. En stektermometer är bra att ha, så att man vet exakt när köttet är färdigt. Håller man en jämn värme hela stektiden igenom blir köttet genomstekt utan att brännas.
Ingredienser
1 kg benfri, välhängd nötbringa
2½ tsk salt
10 grovkrossade vitpepparkorn
1 tsk krossad rosmarin
Ugnsbakad potatis
8 medelstora potatisar
Salt
Smör eller margarin
Persilja
Instruktioner
- Lägg nötbringan på en stor bit aluminiumfolie. Gnid köttet med en blandning av salt, peppar och rosmarin och rulla ihop steken. Svep foliet runtom och stick in en stektermometer. Stek i 200° ca 2½ timma. Termometern ska visa 78°.
- Skär upp köttet och servera tillsammans med den sky som bildats i foliet och den bakade potatisen.
- Potatis: Borsta potatisarna riktigt rena och torka dem väl. Baka dem i 200° ca 1 timme. Gör ett kryss i potatisen när den är mjuk och tryck till så att det bildas ett hål. Strö på salt och lägg i en klick smör eller margarin. Garnera med en persiljekvist. Eller gör som jag: Hacka ned persiljan i smöret och lägg sedan på det.
Liknande recept
Kommentarer (0)