Äntligen har jag hittat ett supergott bröd :-) även dagen efter o att rosta ....mums
Ingredienser
2 dl vetekross
3 dl vatten
2½ dl filmjölk
2 msk olja
25 g jäst
½ msk salt
1 msk sirap (mörk eller bröd sirap)
3 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Instruktioner
Koka vetekross och vatten ca 5 min . Låt svalna.
Tillsätt filmjölk ock olja, vänta tills det är knappt
fingervarmt (30-35 grader).
Smula ned jästen i en skål och rör ut den med lite av vetekrossblandningen, tillsätt resten av blandningen ,salt och mjölet (rågsikt och mjöl) och arbeta degen med degkrokar i ca 10 min. '
Låt jäsa under duk i ca 1 tim.
Forma degen till två limpor, lägg bröden i smorda
formar ( 1 1/2 liters ). Snitta gärna degen med en vass kniv. Låt dom jäsa under duk i ca 45 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min.
ugn: 200 grader