Fräsch citrondessert

Serverar: 4 portioner

Frasigt crunch som varvas med en len citronkräm, toppas med italiensk maräng och en svalkande citronglass i fina martiniglas. Syrligt, sött och knaprigt i en härlig blandning!

Ingredienser

  • Citronglass
  • 125 g vispgrädde
  • 125 g pressad citron
  • Rivet skal av 1 citron
  • 13 g glykos
  • 60 g äggula
  • 70 g socker
  • Ev lite gul hushållsfärg
  • Crunch
  • 40 g normalsaltat smör, rumsvarmt
  • 40 g socker
  • 40 g havregryn
  • 40 g vetemjöl
  • Citronkräm
  • 1 gelatinblad
  • Rivet skal av 1 citron
  • 150 g ägg
  • 125 g socker
  • 75 g smör
  • Italiensk maräng
  • 35 g äggvita
  • 6 g socker
  • 22 g vatten
  • 65 g socker
  • Garnering
  • Röda vinbär
  • Instruktioner

    1. Citronglass: Koka upp grädde, citronsaft och skal samt glykos i en kastrull. Vispa ihop äggula och socker lite lätt och häll över den varma blandningen. Rör om tills sockret lösts sig. Tillsätt eventuellt lite hushållsfärg. Sila den färdiga smeten ner i en bunke och låt den stå i frysen tills den börjar sätta sig i kanterna. Kör den sedan i en glassmaskin till en krämig konsistens. Ställ glassen övertäckt i frysen och tag fram den ca 10 minuter innan servering.
    2. Crunch: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser, i en bakmaskin försedd med degkrog, till en smulig konsistens. Bred ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen tills de är gyllene. Låt dem svalna på plåten.
    3. Citronkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5-10 minuter. Koka upp citronsaft och skal. Vispa ihop ägg och socker och häll den varma citronblandningen över. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud det till första bubblan och rör i botten så att äggen inte bränns. Blanda i gelatinbladet och sila smeten över smöret och rör om tills det smält. Ställ krämen i kylen.
    4. Italiensk maräng: Väg upp äggvita och den lilla mängd socker i en bunke och ta fram en elvisp. Blanda vatten och stora mängden socker i en kastrull. Koka upp det till 121 grader. När sockret når 110 grader börjar du vispa i det. När sockret nått rätt temperatur hälls den varma sockerkaramellen i äggvitan i en tunn stråle. Det är viktigt att man inte häller på vispen då den slungar ut sockret och det blir hårda klumpar. Vispa tills smeten är fingervarm. Lägg den färdiga marängen i en spritspåse.
    5. Tag fram fyra martiniglas. Varva crunch och citronkräm så att det blir tydliga lager. Spritsa på ett mönster av maräng och bränn av ytan med en gasolbrännare. Lägg en kula citronglass över marängen och dekorera med röda vinbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben