Fransk klassisk köttgryta

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Burgundisk köttgryta är en riktig fransk klassiker. Här serverar vi den med annorlunda tillbehör som knapriga rostade valnötter och getost som gör den ännu godare. Grytan blir bara mustigare om den görs en dag innan den ska serveras.

Ingredienser

  • 1,2 kg fransyska
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Skalet från 1 apelsin
  • 2 msk tomatpuré
  • 75 cl rödvin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 20 smålökar
  • 200 g rimmat fläsk
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 knippe timjan
  • Tillbehör
  • 100 g valnötter
  • 200 g chèvre (getost)
  • 16 kokta potatisar
  • 100 g haricots verts
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i cm-stora tärningar. Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Ansa och strimla purjolöken.
    2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna och lägg över det i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt lök, vitlök och morot.
    3. Skala apelsinen med potatisskalare, var försiktig så att det vita inte kommer med. Sätt fast apelsinskalet på en tandpetare så att du lätt kan ta upp det när grytan kokat färdigt.
    4. Rör ner tomatpuré och häll på rödvin, kalvfond och vatten. Tillsätt timjan, apelsinskal, och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört. Skala lökarna och rör ner dem i grytan. Låt koka ytterligare ca 10 min. Ta upp apelsinskalet, grytan blir en aning besk om det får ligga i.
    5. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp. Skär fläsket i strimlor och svampen i kvartar. Stek fläsk och svamp i smör i omgångar i stekpannan 3-4 min. Strö det över grytan vid servering. Garnera med timjan.
    6. Rosta valnötterna i torr het stekpanna ca 2 min och hacka dem grovt. Smula getosten. Servera grytan med valnötter, getost, kokt potatis och haricots verts.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (1)

    fredrik-78 8 juli 2016

    God men förstår inte när man ska lägga i purjolöken?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben