Frasgifflar med äppelmos

Serverar: 16 portioner

Den här giffelvarianten med frisk äpplemosfyllning kommer snabbt att bli en ny favorit. Gör gärna dubbel sats och frys in till oväntade fikatillfällen.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ pkt jäst
  • 2 msk strösocker
  • 1 uppvispat ägg
  • 5-6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 2 dl äpplemos
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och värm till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degvätskan, socker och ägg och rör om. Blanda ner 5 dl mjöl och knåda ihop till en smidig deg. Spara resten till utbakningen.
    3. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Tryck ut eller kavla delarna till runda plattor, ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel i åtta tårtbitar.
    4. Lägg en tesked äpplemos på varje tårtbit och rulla ihop. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Vispa ägget och pensla gifflarna med det. Strö över pärlsocker.
    6. Grädda gifflarna ca 5 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Ta ut gifflarna och låt dem svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben