Byt gärna ut päronen mot skivade äpplen och strö kanel över.
Ingredienser
2 tsk farinsocker
2 ark filodeg
25 g smält smör
2-3 päron
1 tsk vaniljsocker
Mascarponekräm
250 g mascarponeost
1-2 msk vaniljsocker
1 msk stött kardemumma
1 msk kanel
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Pensla papperet med vatten och strö över 1 tsk farinsocker. Lägg åt sidan så länge.
Lägg ut ett ark filodeg på ett bakbord. Pensla degen med hälften av smöret och strö på 1 tsk av farinsockret på ena halvan. Vik varsamt över den osockrade degbiten så att det blir 2 lager ovanpå varandra. Gör likadant med nästa ark och lägg ovanpå det första. Det blir alltså 4 tunna deglager.
Dela degen i 6 rutor med en vass kniv och lägg bitarna på det sockrade papperet. Täck med en handduk så länge.
Skär päronen i halvor och sedan i tunna skivor. Lägg dem i rader ovanpå degrutorna. Pensla det resterande smöret på päronskivorna och strö över en blandning av 1 msk farinsocker och 1 tsk vaniljsocker.
Grädda rutorna i 25 minuter.
Blanda mascarponeosten med vaniljsocker, kardemumma och kanel. Ställ kallt.
Servera päronrutorna med mascarponekrämen.