De här småfrallorna är goda till fyllda utflyktsbröd
Ingredienser
25-50 g (½-1 paket) jäst
3/4 liter ljummet vatten
Knappt 1 msk salt
1-2 msk olja
2 liter vetemjöl
Instruktioner
Börja med att smula ner jästen i en bunke
( ta den mindre jästmängden om det finns tid att jäsa brödet i 2 timmar).
Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå på resten av vattnet, lägg i salt, olja och nästan allt mjölet. Arbeta samman degen med en trägaffel. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt i ca 5 minuter. Arbeta samtidigt in resten av mjölet. Degen ska bli ganska fast. Den är färdigknådad när den inte längre klibbar.
Baka ut degen i två delar. Dela sedan varje bit i tio lika stora bitar och forma till runda eller ovala bullar. Man kan doppa ovansidan av bullarna i lite mjöl uthällt på en tallrik en detalj som ger de färdiga bullarna ett riktigt professionellt utseende. Ställ dem att jäsa på smorda plåtar 20-30 minuter med den större jästmängden, ca 1 timme med mindre jäst. Grädda mitt i ugn 15-20 minuter i 250 grader ugnsvärme.