Frau Bartholdys kryddkaka

En gammal Judisk kaffekaka. God och läckert randig.

Ingredienser

  • Kakan
  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 stora ägg
  • 3 dl gräddfil , Fjällfil eller dylikt (obs absolut inte lättfil)
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Kryddblandningen
  • 1 dl hasselnötter hackas fint
  • 2 dl farinsocker eller råsocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 tsk kanel
  • ½ tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk malen muskot
  • 50 gram smält smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt och ha i det smälta smöret som blandats med Gräddfil/Fjällfil och vänd sist i mjöl blandat, gärna siktat, med bakpulvret.'
    3. Kryddblandningen rörs ihop i en skål bredvid. Häll hälften av smeten i den smorda och bakpappersklädda långpannan, strö ut hälften av kryddblandningen därpå, sedan resten av smeten och överst resterande kryddblandning. Marmorera med en gaffel.
    4. Grädda i cirka 25 - 35 minuter. Stickan skall vara torr. Ta ur och låt svalna i formen med en ren handduk över. Stjälp upp och dra av bakpapperet och vänd kakan rätt igen. Pudra ev med lite florsocker efter att du har skurit den i lämpliga rutor. Bra att frysa.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    20
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben