Friterad tofu med råris, wakame, miso och melonkärnor

Serverar: 4 portioner

Du har köpt en bit friterad tofu på en asiatisk butik. Du stirrar på den med en blandning av fasa och förtjusning. Du har inte en blekfet aning om vad du ska göra med den. Lugn, bara lugn! Du har säkert ris hemma som enkelt kan förvandlas till en perfekt partner till tofun. Här kommer ett enkelt recept som går att variera i det oändliga. Romanescon, som är en slags grön blomkål, kan ersättas med pumpa, morot, zucchini. Om du inte har alger hemma (wakame), eller helt enkelt inte gillar det, kan du ersätta den med blötlagd shiitake eller annan god svamp i småbitar. Glutenfri, laktosfri och äggfri.

Ingredienser

  • 1 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • Ca 1 msk rapsolja eller mild olivolja
  • 4 dl romanesco eller blomkål i bitar
  • Eventuellt 1 näve arame eller wakame, blötlagd i minst 15 minuter
  • ½ dl melonkärnor eller solrosfrön
  • 3/4 dl tunt skivad salladslök eller purjolök
  • 1 msk finosherry eller risvin
  • 4 dl kokt råris
  • Dressing
  • ½ msk ljus miso
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk vatten
  • Chiliflingor
  • Några droppar mörk sesamolja
  • Servering
  • Friterad tofu
  • Korianderkvistar
  • Instruktioner

    1. Stek ingefära och romanesco i olja i en stekpanna eller vid kastrull på hög värme. Rör om ofta. Strimla wakamen om du använder det. När romanescon börjat mjukna rör du ner melonkärnorna och steker lite till så att de blir lätt rostade. Sänk värmen. Vänd ner algerna och fräs i 5 minuter. Vänd ner salladslöken och fräs i ytterligare någon minut. Slå på sherryn och låt fräsa in.
    2. Blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen. Vänd ner riset och dressingen. Värm under omvändning. Stek tofun på hög medelvärme i rapsolja ett par minuter på varje sida tills den är knaprig och gyllene.
    3. Servera tofun tillsammans med rårisblandningen och korianderkvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben