Friterade rustiska köttbullar.

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 45 minuter

Polpette fritte rustiche, är orginal namnet på dessa lite anorlunda köttbullar. I italien åt jag dem på en utflykt utanför Turin, med ett nybakat bröd, som bakats i en härlig vedugn. De är också väldigt goda som drinktilltugg.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs (går även med blandfärs)
  • 150 g mortadella (italiensk korv)
  • 1-3 finhackade vitlöksklyftor
  • ½ krm malen muskotnöt
  • 6 skivor formfranska
  • 1 dl vit vin
  • 100 g riven parmesanost
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 ägg
  • Salt
  • Peppar
  • Olja till fritering
  • Instruktioner

    1. Riv sönder brödskivorna i en bunke, häll på vinet, lägg i köttfärsen, äggen, parmesanosten, hackad persilja, hackad vitlök, muskotnöt, salta och peppra.
    2. Blanda mycket noga, så att alla ingridienserna blandas riktigt, det skall bli en mjuk kompakt smet. Om smeten verkar för torr, lägg i ytterligare 1 ägg, aldrig vatten.
    3. Forma köttfärssmeten till avlånga köttbullar, något tjockare än en tumme, gör klart alla köttbullarna.
    4. Värm oljan till 190º, sänk ner några i sänder i ca 10-15 minuter, eller tills de är klara, gör gärna ett prov på 1 köttbulle och se hur lång tid de behöver.
    5. Låt dem rinna av på hushållspapper.
    6. Kan serveras varma med en god tomatsås, eller en gor rotsaksmos och med en god sallad. Är även goda kalla som drinktilltugg, varför inte som picnic mat.

    Liknande recept

    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben