Frukt och nötbröd

Serverar: 1 portioner

Ett lyxigt, glutenfritt fruktbröd med nötter som också är saftigt och fiberrikt. Det har lång hållbarhet och är jättegott i tunna skivor. Fritt från ägg och mjölk.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 dl bovetekross
  • 2 dl kallt vatten
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 msk fibrex
  • 1 msk nyponskalsmjöl
  • 1 msk psylliumfröskal
  • 1 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 1 dl hackade fikon
  • 1 dl hackade aprikoser
  • 1 dl russin
  • Valnötter
  • Instruktioner

    1. Koka upp 1 dl vatten och vispa i bovetekross. Låt koka till en gröt, 2-3 minuter. Häll över gröten i en degbunke och kyl ner den med det kalla vattnet och sirapen.
    2. Blanda i allt torrt och jästen, eventuellt kan det behövas lite mer majsmjöl. Smeten ska vara väldigt trög. Se till att det inte blir klumpar kvar av gröten utan att den är väl utrörd. Vänd i nötter och frukter. Det går att variera både mängd och sort efter smak.
    3. Häll degen i en oljad brödform, 1½ liter och jämna till smeten med en våt hand. Toppa med bovetekross och låt jäsa under bakduk eller plastfolie ca 20 minuter.
    4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt nederst i ugnen.
    5. Sätt in brödet mitt i ugnen och häll några matskedar vatten på den varma plåten du satte in först och stäng luckan fort. Dra ner värmen till 200 grader och grädda brödet ca 1 timme.
    6. När brödet är klart, stjälp upp det ur formen och låt kallna under bakduk på galler.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben