Nötbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Ett mycket gott och nyttigt bröd, som man gärna hade haft nygräddat och varmt varje frukost om det inte tagit så lång tid :) Receptet är från början hämtat från kokboken Helt Enkelt, men har lite egna modifieringar... De små havregrynen har jag aldrig haft i, då jag inte vet vart man hittar sådana? Har även gjort med en improviserad blandning av grovt + fint rågmjöl, graham, rågsikt och vetemjöl då jag inte hade något lantbrödsmjöl hemma - fungerade lika bra.

Ingredienser

  • 7 dl lättmjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1-2 tsk socker, valfritt
  • 3 msk rapsolja
  • 2 dl små havregryn, valfritt
  • 600 g mörkt lantbrödsmjöl
  • 200-300 g vetemjöl
  • 100 g hasselnötter
  • Linfrö
  • Solroskärnor
  • Russin
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen med saltet. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt socker, olja och lantbrödsmjölet.
    2. Arbeta degen ordentligt. Blanda i vetemjölet, kör degen i köksmaskin eller knåda för hand tills degen är smidig och fin. Degen får inte bli för fast. Blanda till sist i hasselnötterna samt linfrö, solroskärnor och russin efter behag.
    3. Täck bunken med plast och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
    4. Här skall man enligt grundreceptet dela degen i två delar för att lägga i varsin brödform (á ca 1 1/2-2 liter), men då jag bara äger en form har jag ibland gjort hela brödet i en.
    5. Blir ett väldigt stort/högt bröd, men funkar. Går även utmärkt att göra utan form, har gjort både bullar och runda limpor.
    6. Dela och forma degen efter önskad storlek & form, pensla med vatten och rulla i linfrön & solroskärnor. Lägg i formar / på plåt. Täck med duk och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter. Kan behöva täckas med folie sista stunden, kan bli lite väl "well-done" på ovansidan med lite halvbränd skorpa. Knacka på undersidan av bröden. Låter det ihåligt är det färdigt.

    Liknande recept

    1 h 15 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben