Frukt- och nötbröd

Serverar: 2 portioner

Det tar 5 dagar att göra det, men det är det värt. Resultatet blir ett helt underbart gott bröd!

Ingredienser

  • Surdeg dag 1
  • 2 ½ dl rågmjöl
  • 2 dl vatten
  • Surdeg dag 3
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten
  • Surdeg dag 4
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten
  • Dag 5
  • 20 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen kanel
  • 4 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 150 g hela hasselnötter
  • 100 g russin
  • 1 påse blandad torkad frukt
  • Instruktioner

    1. Gör surdegen först: Blanda 2 dl vatten med 2 ½ dl rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
    2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
    3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
    4. Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
    5. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
    6. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
    7. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
    8. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
    9. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
    10. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll en kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 225 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
    11. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller

    Liknande recept

    2 h 30 min
    2
    1 h 15 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben